Reklam
Reklam
YEŞİL KAMAN GAZETESİ - 19 Nisan 2024, Cuma

KAMAN FESTİVAL COŞKUSU YAŞADI

11 Ekim 2019
255 kez görüntülendi

KAMAN FESTİVAL COŞKUSU YAŞADI
Reklam

28’inci Kaman Kültür Sanat ve Ceviz Festivali başarı ile tamamlandı

Kaman Belediyesi tarafından 1989 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ilk haftasında geleneksel olarak gerçekleştirilen Kaman Kültür Sanat ve Ceviz Festivali’nin 28’ncisi geçtiğimiz hafta sonu 5-6 Ekim 2019 tarihlerinde yapıldı.İki gün devam eden festivalde, 25 Aralık ve Atatürk Caddesinde stantlar kuruldu. Üreticiler başta ceviz olmak üzere birçok ürünlerini pazarlama fırsatı buldular. Halk konserleri düzenledi, Ceviz Paneli gerçekleştirildi, Resim, Kitap sergileri ile çeşitli yarışmalar tertip edildi. Zaman zaman hava muhalefeti olumsuz anlar yaşatsa da festival başarı ile tamamlandı, Birlik ve Beraberlik örneği sergilendi. Son yılların en kalabalık katılımlı festivali gerçekleştirildi.Belediye Başkanı Necati Çolak, festival sonrası tüm stantları tekrar dolaşarak katılımlarından dolayı esnafa, üreticilere ve vatandaşlara teşekkür etti.Festival, Cuma günü Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak başkanlığındaki heyet, Lokman Avşar’ın kabrini ziyaret etti ve Kur-anı Kerim okundu.

Cumartesi günkü program saat:09.30’da yine Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak başkanlığındaki, Siyasiler, Oda Başkanları ve kalabalık bir heyetin Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelen sunması, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başladı. Burada oluşturulan kortej, Mehter Takımı ile birlikte geleneksel kortej yürüyüşü yapılarak Belediye binası önünde oluşturulan tören alanına geçilmesi ile devam etti.

Buradaki programa, Kırşehir Valisi İbrahim Akın’ın yanı sıra Kaman Eski Kaymakamlarından Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Hemşerimiz Yozgat Valisi Kadir Çakır, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Yargıtay Hukuk Genel Kurul Üyesi Yakup Ata, Kaman Kaymakamı Şükrü Özcan, Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak, İlçe Kaymakamları, AK Parti İl Başkanı Muzaffer Aslan, Siyasi Partilerin İl ve İlçe yönetimleri, İlçe-Belde Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanı H. Ömer Seyfi, İl ve İlçe protokolü, Kırşehir ESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, Kurum Müdürleri, Kırşehirli ve Kamanlı Dernek Vakıf ve Sivil Toplum Kuruluşu başkanları ve üyeleri, Ceviz üreticileri ile İl ve İlçe dışından gelen çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin Pazar günkü kısmında ise CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve bir gurup partili Belediyeyi ziyaret ederek, Başkan Necati Çolak ile festival alanını gezdi.

İlk günkü programda, Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak tarafından yapılan açış konuşmasından sonra, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Hacı Turan, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli ve Kırşehir Valisi İbrahim Akın birer konuşma yaptılar.

Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak yaptığı açış konuşmasında, “Kaman Belediyesi olarak bu yıl 28.sini düzenlediğimiz Kaman Kültür Sanat ve Ceviz Festivalimize gösterdiğiniz bu yoğun ilgi ve alakadan dolayı sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.

Sizleri Neşet Ertaş’ın gönülden gönüle uzanan selamıyla selamlıyorum.  İlçemiz Kaman’a hizmet etme vazifesini devralmanın gururunu ve sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz.

Çalmayacağız çaldırmayacağız sloganı ve prensibiyle çıkmış olduğumuz Bu ulvi vazifede; belediyemizin ve ilçemizin kaynaklarını israfa ve şahsi kullanıma mahal vermeyecek şekilde halkımızın hizmetinde kullanacağımıza dair sizlere söz verdik. Halkımız tarafından, belediye hizmetlerinin bizlere verildiği günden itibaren kısıtlı imkanlarımız ile kısa zamanda halkımızın hayatını kolaylaştıracak icraatlara imza attık, atmaya da devam ediyoruz.

İlçemizde yapımı devam eden doğalgaz dönüşüm projesinden dolayı bozulan yollar ve kaldırımlarımızın olduğunu biliyoruz Ancak SUKAP yani Su, Kanalizasyon ve Altyapı projeleri kapsamında ilçemizin bütün içme suyu şebekelerinin ve su depolarını yenileme çalışmaları yapılacağından, bu süre zarfında lokal tadilat ve tamirat çalışmaları devam etmekte olup bu çalışmalar bittiğinde tamamlanan yol ve kaldırımlarımızı kalıcı bir şekilde modern bir görünüme kavuşturacağız. Bu proje ile ilçemize 44 milyon liralık bir altyapı yatırımı sağlamış olacağız.

Yetiştirdiği organik ürünleri düzensiz ve dağınık bir şekilde satmaya çalışan üreticilerimiz için daha ferah, üstü kapalı köylü ve yoğurt pazarını inşa ederek hizmete açtık.

Şehir içi trafiğini bir nebzede olsa rahatlatabilmek için Çarşı içi TOKİ Konutları altında atıl ve kullanılmaz halde bulunan kapalı otoparkı, bakım ve onarımı yapılıp,5000 metrekare alanı halkımızın hizmetine sunduk.

Belediyeler Birliğinden temin ettiğimiz bir adet yeni çöp kamyonunu araç envanterimize kattık; bundan sonra da belediyemiz envanterine daha fazla yeni araçlar katma çalışmalarımız da devam edecektir.   İlçemize daha fazla hizmet getirebilmek, kısıtlı imkânlara sahip olan belediyemizi biraz daha güçlü kılmak amacıyla Keçiören Belediyesiyle kardeş belediye olma yolundaki adımlarımızı attık ve bu anlaşmada sona yaklaşmış bulunmaktayız.

Kırşehir ve Ankara arasında bir köprü vazifesi gören Kaman’ımızı Yükseköğrenimde yeniden canlandırmak, üniversite öğrencileri için ilçemizi daha cazip hale getirmek için Kaman Meslek Yüksek Okulu çevresinde yol ve kaldırım çalışmaları yapılmakta olup, bir halı saha ve kapalı spor salonu için proje çalışmalarımız devam etmektedir.

Kamanspor’un yeniden canlandırılması ve geçmişteki özlenen günlerine dönmesi için ilgili bütün Sivil Toplum Kuruluşları, siyasi parti temsilcilerimiz ve Kamanspor yönetimiyle bir araya gelerek çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Kısa vadedeki hedefimiz Kaman Spor’u BAL ligine taşımaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile “Daha Yeşil Bir Türkiye sloganıyla 81 ilimizde aynı anda11 Kasım 2019 günü Saat 11.11 de 11 milyon fidanın toprakla buluşması sağlanacağından ilçemizde ’de (15 ) bin adet fidan dikimini gerçekleştireceğiz. Yeniden Yeşil KAMAN için hepinizi bu etkinliğe davet ediyorum.

İlçemizin önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılıkla ilgili;Kırşehir Ticaret Borsasıyla işbirliği içerisinde düzenli ve sistemli yeni bir hayvan pazarı proje çalışmalarımız devam etmektedir. Yine ülkemiz ceviz üretiminde ön sıralarda olan ilçemizde 14 bin dekarı modern kapama bahçeleri olmak üzere, toplam 21 bin dekar ceviz bahçesi bulunmakta olup üreticilerimize gerekli imkan ve destekler sağlanarak bu alanları arttırmak için gerekli çalışmalarımız devam etmektedir. Yılın her mevsiminde, çeşitli gün ve haftalarda, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlilerimiz ile halkımızın yanında yer alarak gönüllerini de hoş tutmaya çalıştık.

  1. sini gerçekleştirdiğimiz festivalimize Maddi ve manevi destek veren, kaman halkına, Kırşehir Belediye Başkanına ve ayrıca başta Kültür Müdürlüğümüz olmak üzere tüm belediye çalışanlarına ve uzak yakın demeden katılım sağlayan tüm misafirlerimize Kaman Halkı adına teşekkür ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum, Festivalimiz hayırlı olsun” dedi.

KIRŞEHİR Valisi Vali İbrahim Akın yaptığı konuşmada, Kaman ilçemizle özdeşleşen, verimi ve kalitesi yüksek Kaman Cevizinin son yıllarda verilen uğraşlar neticesinde hem üretiminin artırıldığını hem de yapılan tanıtımlar neticesinde bir marka haline getirildiğini söyledi.

Geleneksel olarak düzenlenen bu festivalle, ilçemiz için bir cevher olan Kaman Cevizimizi ve ilçeye ait kültürel değerleri daha geniş kitlelere tanıtma imkânı bulduklarını belirten Vali İbrahim Akın, “Ülkemiz, tarımsal manada dünyada kendisine yetecek üretime sahip sayılı ülkeler arasında bulunmaktadır. İşte Anadolu’nun toprağına, havasına, suyuna uyum sağlamış bu değerli ürünlerden birisi de ceviz ağacıdır. Sağlığa birçok faydasının olması ve kullanım alanı genişliği sebebiyle ülkemizde üretilen cevizin çoğu iç piyasada tüketilmektedir. Bu yüzden daha çok ceviz fidanının toprakla buluşturulması ve üretimin arttırılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalar ve uygulanan projelerle ilçemizde ceviz ekili alan 21 bin dekara yükselmiştir. Yeni ceviz bahçesi oluşturacak çiftçilerimize devletimiz her türlü desteği sağlamaktadır. İnanıyorum ki bu çalışmalar gelecekte ürününü verecek ve Kaman ilçemiz, hem ceviz fidesi üretiminde hem de farklı ceviz türlerinin yetiştirilmesinde öncü olmaya devam edecektir. Cevizi ile adını dünyaya duyuran Kaman ilçemizin Kalehöyük kazıları, Arkeoloji müzesi, Japon Bahçesi ve her yıl binlerce gencimize ev sahipliği yapan Hirfanlı Gençlik Kampı ile turizm alanında da hak ettiği yere ulaşması en büyük arzumuzdur. Bu duygularla, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum. Bu tür festivaller şehrimizin ve ilçelerimizin gelenek ve göreneklerinin, kültürel değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynarken yöre halkının da bir araya gelmesine vesile olmaktadır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından,  Protokol tarafından yarışmalarda derece alan üreticiler ile festivale katkı sağlayan Kişi, Kurum ve İşletmelere teşekkür plaketi ile ödülleri verildi.

Ödül töreninden sonra protokol üyeleri ve davetliler ceviz ve yöresel ürünler stantlarını gezdiler. Heyet daha sonra yemek ikramı ve Kalehöyük arkeoloji müzesine gezi düzenlendi.

Ayrıca, Dr. Ümit Aktaş’ın “Bitkilerle Yaşam” Sunumu ve “Ceviz” konulu panel gerçekleştirildi.

İki gün boyunca devam eden festivalde ilk gün; Mehter takımı, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Yöresel Davul Zurna Ekibi, Uğur Ertürk- Okan Ertürk,  Mihriban Şahin, Engin Can ve LARA.

Pazar günü ise; Selahattin Ertürk-Haydar Akyol, THM Sanatçıları Senem Gül-Sıtkı Akın ve Ekibi, Umut Sülünoğlu-Uğur Önür, Havva Öğüt ve İsmail YK konser verdiler.

Festival kapsamında yapılan;

En iyi Ceviz Bahçesinde;

1-Özcan Kulaksız (Buzdolabı),

2-Avşar Sandal (Halı ve DVD çalar),

3-Özdilek Avşar (Halı ve DVD çalar).

Jüri Özel Ödülü: Ramazan Erbişim, Hanım Çakır.

En İyi Ceviz;

1-Ünsal Baş (Halı ve Mutfak Robotu),

2-Bahar Karakoç (Halı ve Çay Makinesi),

3-Aşır Turhan (Halı ve DVD çalar).

Jüri Özel Ödülü: Ferudun Keten.

En iyi Cevizli Baklava;

1-Derya Özlemiş (1000 TL.),

2-Ayhan Gökşin (750 TL.),

3-Fadime Aslan (500 TL.).

Kaman Sesini Arıyor Ses yarışmasında:

1-Deniz Keklikkoca (1000 TL.),

2-Zülfikar Karakuş (750 TL.),

3-Saffet Sayan (500 TL.) .

Satranç turnuvasında, yaklaşık 200’ün üzerinde sporcunun katıldığı 3 kategoride yapılan müsabakalar sonucunda:

İlkokullar gurubunda:

1-Abdurrahman Ergün,

2-Kutay Altuğ Ceylan,

3-Zümra Buğlem Deniz.

Ortaokullar gurubunda:

1-Furkan Kaya,

2-Burak Şimşek,

3-Mehmet Ergün.

Yetişkinler Gurubunda:

1-Tayfun Arslan,

2-Erdem Akbaş,

3-İlyas Uysal, derece yaparak festival anısına madalya ve ödül aldılar.

Reklam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz